10 web-aplikacija velike produktivnosti za vaš Chromebook i Android telefon

Can't load image

Photo: AndroidPolice

Web aplikacije dolaze u svim oblicima i oblicima, ali progresivne web aplikacije (PWA) su neke od najboljih jer su u osnovi brak između matičnih aplikacija i web stranica. U OS-u Chrome oni se približavaju odgovarajućim programima, a mnogi se isporučuju sa vanmrežnom podrškom. Ako ste navikli da radite s Windowsom ili macOS-om, PWA-i bi vam mogli olakšati posao kod kuće, ali možete ih koristiti i na bilo kojoj platformi da biste povećali produktivnost.

PWA-ovi su izgrađeni s web alatima poput HTML, CSS i JavaScript, čineći ih da rade na bilo kojoj platformi preglednika – međutim, trenutno vam samo Chrome, Chrome OS i ostali projekti temeljeni na Chromiumu omogućavaju da „instalirate“ PWA-ove na svoje računalo putem posjetite web stranicu i pritisnete gumb plus u adresnoj traci. To nije instalacija u klasičnom smislu, ali kad to učinite, vidjet ćete PWA u njegovom posebnom prozoru bez adresne trake, zbog čega ćete se osjećati kao rodni program.

Can't load image
Potražite dugme plus u vašoj adresnoj traci da biste dodali PWA na svoj Chromebook ili laptop.

Moguće je i instalirati PWA-ove na Android (i iOS), što bi trebalo biti korisno za neke od aplikacija predstavljenih u ovom pregledu. Posetite bilo koju aplikaciju u Chromeu ili Firefoxu, kliknite troturni prepuni meni s desne strane i kliknite „Dodaj na početni ekran“. Zavisno od toga koliko dobro programeri implementiraju podršku za mobilne uređaje, ove projekte jedva ćete moći razabrati iz uobičajenih Androidovih aplikacija.

Google Drive

Can't load image

Google pogon jedini je pravi PWA s opcijom kreiranja prečaca na radnoj površini od početka ove godine, nakon YouTube muzike i Google Photos. Sama aplikacija Drive zaista je samo veličanstvena prečica do uobičajenog iskustva Diska u prozoru preglednika. Kada želite urediti dokumente, čak ste ubačeni u uobičajeni interface pregledavanja na karticama. Međutim, ako biste radije koristili prozore za upravljanje datotekama nego za kartice, PWA bi mogao biti za vas. Naravno da se možete pridržavati i ugrađenog upravitelja datoteka u Chrome OS-u za pristup vašem Disku.

Google Drive

SimpleNote

Can't load image

SimpleNote je aplikacija za pravljenje bilješki za stvari za koje je potrebno malo više prostora i mogućnosti oblikovanja od dostupnih u Google Keepu. Softver se oslanja na označavanje za oblikovanje, tako da biste trebali upoznati ovaj obrazac za dodavanje naslova, lista, veza i slika. Možete čak i podijeliti gotove bilješke kao veze samo za prikaz što omogućuje dijeljenje lijepih bilješki s klijentima ili suradnicima.

Firefox Send

Can't load image

Ako trebate poslati datoteke kolegama ili klijentima, Firefox Send je sjajno rješenje za utvrđivanje privatnosti. Možete ga koristiti za prijenos do 1 GB bez prijave i 2,5 GB kada kreirate račun. Veze koje pošaljete automatski isteknu nakon određenog vremena i preuzimanja. To je poput WeTransfera, ali njemu možete dodijeliti posebno mjesto na traci sa zadacima kao PWA.

Snapdrop

Can't load image

Snapdrop je uredan alat ako trebate prenijeti datoteke s Chromebooka na drugu mašinu ili telefon u vašoj mreži i obrnuto. Samo otvorite PWA na oba uređaja i oni će biti vidljivi jedni drugima. Zatim možete povući i ispustiti bilo koju datoteku koju želite poslati na cilj, a možete je preuzeti i na drugom stroju. Ovo bi moglo biti još korisnije nakon zaključavanja, jer možete koristiti aplikaciju za slanje datoteka i suradnicima pomoću iste mreže.

5217

Can't load image

5217 je dostupan i kao PWA. To je tajmer kojim ste potpuno fokusirani na 52 minuta i odmorite 17 minuta. Ako se borite sa disciplinom, ovo bi vam moglo pomoći da se vratite na korak s upravljanjem vremenom. Tu je i još jedna takozvana Pomodoro tehnika, gdje se fokusirate na 25 minuta i pravite petominutne pauze – provjerite Tomatenow

SoundDrown

Can't load image

Kod kuće ima mnogo ometanja – vaša djeca, vaš poseban neko, glas od komšija ili s ulice. Možete dobiti slušalice za uklanjanje buke kako biste ih blokirali, ali ako to trenutno nije u vašem proračunu, aplikacija poput SoundDrown-a mogla bi obaviti posao. Stvara izbor od četiri zvuka buke koji se malo razlikuju po visini. Moguće ih je kombinirati kako želite. Postoje mnoge slične usluge koje oponašaju buku iz ambijentalnog kafića, kišu, valove i još mnogo toga, ali ovaj se može instalirati kao PWA. Naravno da možete i slušati muziku koja nije previše ometajuća.

Redberry

Can't load image

Za razliku od klasičnih zadataka poput Todoista ili TickTicka, Redberry koristi minimalističkiji pristup. Možete dodati zadatke u obliku popisa metaka koji se beskonačno može proširiti potknjigama u obliku odvojenih lista. Ne možete dodati rokove dospijeća i ne možete dodavati sofisticirane bilješke.

Ostale, poznatije aplikacije s popisom obveza poput Todoist, TickTick i Microsoft To Do takođe imaju potpuno funkcionalne web stranice, ali tehnički nisu instalirani PWA-ovi (mada im još uvijek možete dodati prečicu na traci zadataka vašeg Chromebooka).

The Weekr

Can't load image

Ako imate puno zadataka koji se ponavljaju nakon određenog vremena i želite ih zadržati na zasebnom popisu, Weekr bi mogao biti za vas. Interface web aplikacije prikazuje vaše zadatke s lijeve strane i daje vam sedmični kalendar s desne strane. Na ploču možete dodati svoje dosijee i stvoriti kontrolne točke ispod datuma ili dana u sedmici kada dospijevaju predmeti. Interface nije baš najintimitivniji jer vam je potrebno da pritisnete nevjerojatno male tipke da biste uredili ili spremili zadatke, ali kad jednom budete suština toga, nije previše loše. Da biste koristili cross-platformu aplikacije, morate napraviti račun.

Photopea

Can't load image

Ako trebate urediti slike na Chromebooku, možete koristiti otvoreni izvorni Linux alat GIMP ili web aplikaciju. Photopea je posebno sposobna i besplatna alternativa Photoshopu. Daje vam iste osnovne alate dostupne i u ostalim uređivačima slika i može otvoriti Photoshop datoteke, pa kada vam suradnici pošalju svoje projekte, još uvijek ih možete pregledati. Imajte na umu da besplatna verzija s podrškom za oglašavanje omogućava vam da poništite ukupno 30 koraka, pa pripazite koliko promjena unesete u svoje projekte odjednom.

Tu je i Pixlr E, koji je ljepši i još sposobniji od Photopea. Nije PWA, ali možete ga dodati na traku sa zadacima ako više volite raditi s njom.

PhotoStack

Can't load image

PhotoStack je serijski uređivač fotografija koji vam omogućuje dodavanje vodenih žigova svojim slikama ili smanjenje njihove kvalitete i promjenu formata datoteke. Također možete ukloniti EXIF podatke, što omogućava drugim ljudima da prepoznaju koju ste kameru koristili, pa čak i gdje ste je snimili (ako vaša kamera sprema GPS podatke, to jest). Slike se obrađuju lokalno, tako da vaše slike nikada ne napuštaju vaše računalo, a na Githubu možete provjeriti otvoreni kod alata. Razvio ga Corbin Davenport.

Još jedan savjet: Gotovo bilo koju web lokaciju možete pretvoriti u izvornu aplikaciju tako što ćete kliknuti meni s tri tačke prepunjenosti -> Više alata -> Stvoriti prečicu. Samo obavezno potvrdite okvir „Otvori kao prozor“ u sljedećem dijaloškom okviru. Možete dodati i prečice poput ovih na početni zaslon svog Android telefona, ali oni će se jednostavno otvoriti na uobičajenoj kartici Chrome.

Can't load image

(Izvor: AndroidPolice)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *