Android telefoni će dobiti ažuriranja za praćenje COVID-19 putem Google Play

Can't load image

Photo: The Verge

Google je potvrdio da će koristiti Google Play Services infrastrukturu za ažuriranje Android telefona pomoću nadolazećeg sistema za praćenje kontakata COVID-19 koji gradi u saradnji sa Apple-om. Trebalo bi osigurati da će veći broj Android telefona zaista dobiti ažuriranja, a također osigurati da oni postanu dostupni na telefonima sa Android 6.0 Marshmallow ili novijom verzijom.

Do danas je to bilo otvoreno pitanje, ali ono koje je bilo od ključnog značaja za Google. To je zato što je Google Play jedini pouzdan sistem koji postoji za pravovremeno prebacivanje ažuriranja softwera na Android telefone. Drugi način – potpuna ažuriranja operativnog sistema – često je prepun kašnjenja i od korisnika i od proizvođača.

Google kaže da će se njegov sistem ažuriranja primjeniti na obe faze okvira za praćenje Bluetooth kontakata – inicijalnog uvođenja API-ja, koji treba da stigne sledećeg meseca, i sledeće faze, u kojoj će se videti API-ji ugrađeni u OS. Kompanije će reći samo da će druga faza stići „u narednim mesecima“.

Postoji ogroman skup Android uređaja koji nemaju koristi od Google Play usluga: svi Android telefoni u Kini, kao i svi Huawei telefoni koji se prodaju širom svijeta nakon što su SAD uvele ograničenja. Googleu nije dozvoljeno da izvozi softwer na Huawei, što znači da ne bi mogao da primjenjuje ovaj sistem na svoje telefone kao što ne može da uključuje Chrome ili Gmail.

Za te telefone, Google namerava da objavi okvir koji bi te kompanije mogle da iskoriste za kopiranje sigurnog, anonimnog sistema praćenja koji su razvili Google i Apple. Tada će Huawei, Xiaomi i drugi kineski proizvođači odlučiti da li da koriste sistem.

To je strategija koju Google koristi za svoj sistem ažuriranja Project Mainline, lansiran prošle godine za novije verzije Androida. Međutim, ažuriranja glavne linije projekta su izričito otvorena. Google je odbio da komentariše da li će biti ovaj sistem, ali napomenuo je da će on ponuditi reviziju koda kompanijama koje žele da usvoje sličan sistem.

(Izvor: The Verge)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *