Apple kažnjen sa 1,1 milijarde eura zbog namještanja cijena u Francuskoj

Can't load image

Francuski regulator tržišne utakmice kaznio je Apple i dva njegova distributera zbog namještanja veleprodajnih cijena

Agencija koja u Francuskoj regulira poštenu tržišnu utakmicu (Autorite de la Concurrence) naredilo je Appleu početkom ovoga tjedna da plati kaznu od 1,1 milijarde eura zbog svojeg nezakonitog tržišnog ponašanja u toj zemlji. Prema njihovoj presudi Apple je stvorio „kartel“ unutar svoje distribucijske mreže i strogo kontrolirao veleprodajne cijene, smanjujući tako mogućnost trgovcima da si međusobno konkuriraju cijenama.

Osim Applea kazne su dobili i distributeri koji su sudjelovali u ovim aktivnostima. Kompanija Tech Data kažnjena je sa 76, a Ingram Micro sa 63 milijuna eura novčane kazne iz razloga što su slijedili Appleove upute o distribuiranju njihovih proizvoda malim trgovcima, umjesto da su na slobodan i tržišno orijentirani način određivali svoje komercijalne uvjete i cijene

Najveća je ovo ukupna kazna koja je za ovakve prekršaje ikada određena u Francuskoj, a Apple je već najavio da će se na nju žaliti. Kažu kako se presuda odnosi na trgovačke prakse stare i preko deset godina, te da se njome poništava posljednjih 30 godina pravnih presedana prema kojima su francuske kompanije poslovale.

Francuska je nedavno, podsjetimo, kaznila Apple s iznosom od 25 milijuna eura zbog prakse netransparentnog usporavanja starijih iPhonea.

Izvor: bug.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *