Apple može odgoditi pokretanje iPhonea 12 zahvaljujući pandemiji koronavirusa

Can't load image

Apple Inc. razmatra odlaganje lansiranja svog iPhone-a 12 zbog tekuće pandemije koronavirusa, navodi se u izvještaju iz Nikkei Asian Review.

Kašnjenje u vezi s virusom navodno je rezultat slabe potražnje potrošača i prijema tijekom pandemije. Apple tradicionalno lansira svoje nove modele iPhonea u septembru ili oktobru.

Ali čak i ako se do tada prođe najgora pandemija, milioni radnih mjesta su izgubljeni dok globalna ekonomija klizi prema vjerovatnoj recesiji. To bi značilo da potrošači manje troše, a oni koji imaju novac mogu više oklijevati kada ga troše na nebitnu robu.

Nedostatak potražnje potrošača možda nije jedini problem Applea u stavljanju telefona na tržište. Tvornice koje pripadaju proizvođačima iPhone-a Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. (Foxconn) i Wistron Corp. obustavile su proizvodnju u Indiji.

Iako te tvornice uglavnom proizvode starije modele iPhonea, Apple je imao problema sa proizvodnim pogonima Foxconna u kontinentalnoj Kini. Foxconn je rekao 23. marta da sada ima dovoljno radnika koji bi Appleu mogli pomoći da ispuni datum pokretanja iPhonea 12, ali još uvijek se nije vratila u punu proizvodnju.

Apple se suočava sa nestašicom i zatvaranjem zaposlenih. Kompanija je 15. marta zatvorila sve prodavaonice izvan kontinentalne Kine i zamolila sve zaposlene da rade kod kuće.

Ta su ograničenja možda odgodila i razvoj telefona. Prema izvještaju Nikkei, Apple je namjeravao sarađivati ​​s dobavljačima na razvoju „konkretnijeg prototipa“ za nove iPhone uređaje početkom marta, ali je odgodio suradnju na kraj mjeseca prije nego što je ponovo odgodio.

Jednostavno rečeno, Apple ionako nema čak ni konačni radni prototip telefona koji bi na vrijeme mogao u proizvodnju.

Dobavljači koji mogu isporučiti dijelove Appleu također su zamoljeni da odgode isporuke. „Obaviješteni smo da ćemo početi isporučivati ​​u velikim količinama kako bismo upoznali Apple-ov novi proizvod do kraja avgusta, umjesto kao u prethodnim godinama, kada bi to bilo negdje u junu“, citira se jedan dobavljač. „Promjena je izvršena nedavno, a to bi moglo značiti da bi masovna proizvodnja telefona mogla kasniti i mjesecima.“

Appleova cijena dionica pala je u srijedu manje od procentnog poena. Iako su stranice poput CNBC-a vodile sa padom, u prosjeku su bile manje od ostalih velikih tehnoloških dionica. Tehnološki sektor NASDAQ-100 zatvorio se za 0,8%.

(Izvor: siliconangle.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *