Australijski naučnici: Imunološki sistem na corona virus reaguje kao i na običnu gripu

Can't load image

Naučnici će se sad fokusirati na otkrivanje zašto je imunološki sistem najslabiji kod pacijenata s najozbiljnijim oblikom zaraze corona virusom

Naučnici u Australiji tvrde da su otkrili na koji se način imunološki sistem čovjeka bori protiv corona virusa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine, pokazalo je da se ljudsko tijelo, s koronavirusom bori na isti način na koji bi se borilo s gripom.

Ovo zanimljivo istraživanje moglo bi pomoći naučnicima da brže dođu do vakcine i djelotvornih lijekova protiv koronavirusa jer pokazuje koje se imunološke stanice pojavljuju s prisutnošću virusa u tijelu.

Naime, istraživači su identifikovali četiri vrste imunoloških stanica koje se pojavlju u trenutku kad tijelo prepozna infekciju koronavirusom. Zanimljivo je da se iste stanice mogu pronaći u krvi i kad se tijelo bori protiv gripe.

Uspjeli su ih identifikovati u tijelu pacijentice koje se od infekcije koronavirusom oporavljala u bolnici u kineskom Wuhanu.

Ne samo što će pomoći u otkrivanju vakcina i lijekova, identifikacija imunoloških stanica mogla bi pomoći i da liječnici bolje predvide daljnji tok bolesti.

Naučnici će se sad fokusirati na otkrivanje zašto je imunološki odgovor najslabiji kod pacijenata s najozbiljnijim oblikom zaraze koronavirusom.

Izvor: it-mixer.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *