Ažuriranja za Windows 10 UI primijećena su u Microsoftovom promotivnom videozapisu

Can't load image

Windows 10 sada ima milijardu aktivnih mjesečnih korisnika – vjerovatno zahvaljujući dijelom uništavanju sistema Windows 7 u januaru. Kako bi proslavio prekretnicu, glavni direktor Microsofta za proizvod Panos Panay podijelio je videozapis na Instagramu prepričavajući različite iteracije Windows-ovog korisničkog dizajna. Čini se da bi izgled Windowsa 10 mogao i dalje evoluirati, jer su neki gledatelji s orlovskim očima uočili nove vrste prozora, dizajna i izbornika.

Video prikazuje prozor File Explorera koji izgleda znatno drugačije od onog na koje su Windows 10 korisnici navikli, a na novom dizajnu kalendara postiže se vrhunac treptanja i nedostajanja. Uz to, pločice koje se pojave u startnom izborniku imaju jedinstven, jednobojan izgled koji izgleda kao da se podudara s odabranom šemom boja korisnika. Nije jasno hoće li se te promjene zaista objaviti ili su to samo interne makete u Microsoftu.

Dizajn Windowsa očito je prošao kroz velike promjene, od strogog sivog u sistemu Windows 95 i 98, do ikonične šeme plave i zelene boje XP-a, a u novije vrijeme i prozirnih tema koje su započele s užasnom Windows Vista. Razočaravajuće je to što operativni sistemi u stvarnom životu nikada nisu izgledali tako „cool“ kao UI u filmovima iz 80-ih i 90-ih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *