Bil Gejts napušta odbor Microsoft-a i Berkshire Hathaway-a

Can't load image

Kao razlog odlaska Bil Gejts je naveo kako bi se više posvetio filantropskim prioritetima

U saopštenju za javnost u petak, Microsoft je objavio da njegov 64-godišnji suosnivač Bil Gejts odlazi iz odbora kako bi se „više vremena posvetio svojim filantropskim prioritetima“.

„Bila mi je izuzetna čast i privilegija sarađivati ​​i učiti s Bilom tokom godina“, izjavio je u pisanoj izjavi direktor Mirosofta Satju Nadela. „Microsoft će i dalje imati koristi od Billove stalne tehničke strasti i savjeta za usmjeravanje naših proizvoda i usluga prema naprijed. Zahvalan sam na Billovu prijateljstvu i radujem se što ću raditi zajedno s njim na ostvarenju naše misije osnaživanja svake osobe i svake organizacije na planeta za postizanje više. “
Gejts će nastaviti služiti kao savjetnik za tehnologiju Nadeli i ostalim Microsoft liderima, saopšteno je iz kompanije.

Odvojeno u podnesku o SEC-u, Berkshire Hathaway rekao je da će bivši izvršni direktor American Express-a Kenneth Chenault zamijeniti Gejtsa, koji je u Berkshireu bio član odbora od 2004. godine.

Chenault istovremeno odlazi iz upravnog odbora Facebooka, potvrdila je kompanija u petak. 68-godišnjak je bio u odboru Facebooka od 2018. godine, nakon što je otišao u penziju kao predsjedavajući i predsjednik Uprave AMEX-a.

U pisanoj izjavi objavljenoj na internet stranici Facebooka u petak, Chenault je rekao da je služenje u odboru Berkshire Hathaway i blisko surađivanje sa svojim prijateljem, izvršnim direktorom Berkshira Warrenom Buffettom, „prilika za život u životu“.

„Također vjerujem da dobro korporativno upravljanje povlači za sobom ograničavanje broja obveza odbora bilo kojem direktoru“, rekao je Chenault.

Druga najbogatija osoba na svijetu

S procijenjenom neto vrijednošću većom od 100 milijardi dolara, Bil Gejts je druga najbogatija osoba na svijetu nakon Amazonovog Džefa Bezosa, pokazuje indeks Bloomberg Billionaire. Radio je na globalnim inicijativama za zdravstvo, industrijski razvoj i obrazovanje putem Fondacije Bill and Melinda Gates od prelaska s dnevnih obaveza u Microsoft 2008. godine.

Izvor: it-mixer.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *