Facebook ima novi način da zajednice pomognu jedna drugoj putem COVID-19

Can't load image

Facebook proširuje svoju značajku za pomoć zajednici kako bi omogućio susjedima da ponude i nude pomoć tokom pandemije COVID-19, objavila je kompanija. Značajka je prvi put pokrenuta 2017. godine kao način da ljudi pomažu jedni drugima nakon prirodnih katastrofa ili katastrofa koje su stvorili ljudi, ali sada se proširuje i kako bi pomogla zdravstvenu krizu. Značajka se sada razvija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji i Kanadi, a pojavit će se u više zemalja u narednim sedmicama.

Možete doći do odjeljka za pomoć u Facebooku putem Zajednice informacija COVID-19 koji se može naći na vrhu News Feed-a ili direktnim odlaskom na odjeljak. Kad tamo stignete, možete filtrirati po postovima koji nude ili traže pomoć, a možete odabrati i vrste pomoći koju tražite sa kategorijama kao što su zalihe za bebe, prevoz ili hrana. Pojedinačni postovi navode koliko je osoba udaljena od vas, a vi možete javno odgovoriti komentarom ili odgovoriti privatno.

NextDoor je prije dvije sedmice pokrenuo sličnu mapu pomoći, ali Facebook-ova veća korisnička baza i istaknuto postavljanje funkcije „Pomoć“ mogli bi joj pružiti mnogo veće domete. Facebook također omogućava korisnicima da zatraže pomoć, kao i nudeći ga (NextDoor je samo korisnicima omogućio da nude pomoć) i ne oslanja se na korisnike koji objavljuju svoje lokacije na mapi – vi vidite samo udaljenost od kojeg je drugi korisnik.

Ako razmišljate o ponudi da pomognete novom Facebook funkcijom, budite sigurni da slijedite savjete zdravstvenih vlasti poput WHO-a ili CDC-a tako što ćete, na primjer, redovito oprati ruke i slijediti savjete za distanciranje na društvenim mrežama. Najvažnije je da budite sigurni da slijedite smjernice za samoizolaciju ako imate nekoga s kim ste nedavno imali interakciju. Možda bi bilo dobro da pomognete svojim komšijama, ali možda biste napravili veću štetu od toga ako rizikujete da prenesete infekciju.

(Izvor: theverge.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *