GitHub kupio npm kako bi ojačao svoju zajednicu otvorenog koda

Can't load image

Podružnica GitHub kompanije, Microsoft Corp., danas je izjavila da je pristala kupiti npm Inc., startup sa središnjom ulogom u zajednici softvera otvorenog koda i korisničku bazu od oko 12 miliona programera.

Uvjeti akvizicije nisu objavljeni. Npm je prikupio najmanje 8 miliona dolara finansiranja od investitora, uključujući Bessemer Venture Partners.

Npm sa sjedištem u Oaklandu u Kaliforniji održava besplatni registar paketa npm, gdje programeri ugošćuju 1,3 miliona softverskih paketa napisanih na JavaScript-u. JavaScript je najpopularniji programski jezik na svijetu i služi kao temelj gotovo svake moderne web stranice. Paketi u npm registru zauzvrat se preuzimaju oko 75 milijardi puta mjesečno.

Ovaj će dogovor dodatno ojačati GitHub-ov položaj u softverskom ekosustavu. Microsoftova jedinica, čija je platforma već najveće skladište otvorenog koda na svijetu, sada upravlja najvećim svjetskim registrom paketa.

„Naša obveza prema toj zajednici je da u dogledno vrijeme sačuvamo npm registar za razvoj otvorenog koda i nastavimo poboljšati npm CLI“, napisao je u postu na blogu glavni izvršni direktor npm Isaac Schlueter . „Na GitHubu, npm će imati dodatnu podršku i podršku jedne od najvećih svjetskih kompanija.“

Izvršni direktor GitHub-a Nat Friedman ponovno je potvrdio opredjeljenje da zadrži održavanje npm registra u vlastitom blogu. Izvršna vlast također je podijelila detalje o tehničkom planu koji vodi naprijed.

„Gledajući dalje naprijed, integrirat ćemo GitHub i npm kako bismo poboljšali sigurnost lanca nabave softvera s otvorenim kodom i omogućili vam da pratite promjenu od GitHub zahtjeva za povlačenje do verzije npm paketa koja ga je popravila“, napisao je Friedman. Dodao je da će GitHub napraviti „ulaganja potrebna kako bi se osiguralo da je npm brz, pouzdan i skalabilan.“

Uz održavanje besplatnog registra, npm pruža komercijalne verzije usluge koje kompanije koriste za upravljanje komponentama svojih internih JavaScript projekata. GitHub planira podržati korisnike plaćenih verzija, ali uvest će mogućnost prelaska na konkurentne GitHub pakete.

Npm je treća akvizicija GitHuba u posljednjim kvartalima. Prethodno je kupio Semmle Inc., proizvođač alata za pronalaženje sigurnosnih ranjivosti u kodu, a ranije je podigao tvrtku Pull Panda Inc. za softver za automatizaciju razvoja.

Slika: GitHub
Izvor: siliconangle.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *