Google je otkazao ove godine zloglasne Prvoaprilske šale

Google

Fokusiranje na pomoć u borbi protiv COVID-19 umjesto viceva

Prvoaprilske šale su jedne od dosadnijih internet tradicija, ali Google ove godine – ozloglašen zbog brojnih složenih poteškoća koje se obično dotiču gotovo svakog velikog proizvoda koji kompanija napravi – neće sudjelovati zbog ozbiljne prijetnje coronavirusa da i dalje utiče na ceo svet.

Prema internom emailu Google će „oduzeti godinu od te tradicije iz poštovanja prema svima koji se bore protiv pandemije Covid-19. Naš najviši cilj upravo sada je da budemo od pomoći ljudima, pa spremimo šale za sljedeći april, što će nesumnjivo biti puno ljepši od ovog. „

„Već smo zaustavili bilo kakve centralizirane napore za šale, ali shvatamo da može biti manjih projekata unutar timova za koje ne znamo“, nastavlja se e-poruka Googleove šefice marketinga Lorraine Twohill. „Molim vas da uložite te napore i budite sigurni da će vaši timovi pauzirati sve šale koje su mogli planirati – interno ili eksterno.“

Teško je tvrditi da Googleova odluka ovdje nije mudra. S obzirom na ozbiljnost zdravstvene krize koja zahvaća Sjedinjene Države i svijet, posvetiti dan obmanjivanju ljudi i dodavanju tuđih, dezinformirajućih karakteristika kritičnim proizvodima kao što su Google pretraživanje, YouTube, Gmail ili Karte, čini se kao loša ideja.

Nadamo se da će se druge kompanije primiti na znanje o vodstvu kompanije Google i u skladu s tim prilagoditi planove za Prvi april. Ima vremena i mesta za dobru šalu.

(Izvor: theverge.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *