Googlova coronavirus web stranica napokon je pokrenuta zajedno s poboljšanim rezultatima pretraživanja

Can't load image

Slika: Pexels

Prije tjedan dana, predsjednik Donald Trump održao je konferenciju za novinare na kojoj je tvrdio da će Google izgraditi web mjesto za otkrivanje coronavirusa koji bi ljude usmjeravao na mjesta testiranja. Kako smo saznali u sljedećim danima, to nije bilo istina. Googleova sestrinska kompanija Verily pokrenula je takvu stranicu, ali samo za područje Bay i navodno je nudila testove na vrlo malom broju ljudi. Google je, međutim, rekao da će pokrenuti neku vrstu web stranice i nakon malog odgađanja, to je ovdje.

Can't load image
Slika: Google.com

Uz web stranicu i što je još važnije, Google će početi pružati poboljšane informacijske kartice za ljude koji pretražuju pojmove povezane s koronavirusom. Tu će biti kartice s informacijama za simptome, prevenciju, globalnu statiku i lokalno relevantne informacije.

Web stranica se nalazi adresi google.com/covid19. Ima korisne resurse, uključujući karticu koja oponaša ono što vidite gore. Googleova objava koja objavljuje web lokaciju kaže da ćete moći pronaći „informacije o državnim informacijama, savjete o sigurnosti i prevenciji, trendove pretraživanja vezane uz COVID-19 i dodatne resurse za pojedince, nastavnike i tvrtke“. Google naglašava da povlači informacije iz „autoritativnih“ izvora poput WHO i CDC.

Sad je dostupan samo na engleskom, ali Googleov glasnogovornik kaže za The Verge da uskoro slijedi podrška španskog jezika. Web lokacija je također dizajnirana s obzirom na pristupačnost, uključujući i veće fontove koje Google obično koristi.Web stranica sadrži videozapise u ASL-u, globalnu kartu s prikazanim potvrđenim slučajevima po zemljama i obilje informacija o Googleovim drugim nastojanjima za pomoć – plus nekoliko YouTube videa za koje se osjećate dobro.

Čitajući taj opis, međutim, primijetit ćete da ne uključuje ono što je Trump prvobitno tvrdio da bi to želio. Najbliža stvar pronalaženju testa je padajući izbornik koji sadrži veze na lokalne web stranice – na primjer, odabirom Kalifornije postoji veza do kalifornijskog ministarstva za javno zdravstvo.

Trenutno, CDC ima chat „samoprovjeru“ koji je Microsoft pomogao u izgradnji, ali WSJ je citirao rukovoditelja zdravstvenog osiguranja koji je stavio u realni kontekst: „Sada je potrebno samo nešto što potrošači trebaju da pomognu kod anksioznosti.“

Drugim riječima, mnoge velike tehnološke kompanije ulažu napore u pružanju podrške povezane s koronavirusom, ali nijedna od njih nije u stanju riješiti neke od najvećih problema u pandemiji: pristup testiranju i nadolazeća kriza u našoj zdravstvenoj infrastrukturi.

U nekom trenutku u budućnosti Google može zapravo pružiti upitnik i informacije o lokalnim lokacijama za testiranje putem vožnje. No, portparol je rekao da kompanija to neće učiniti sve dok na tim web-lokacijama ne budu vjerodostojne i pouzdane informacije. Nažalost, to bi moglo dugo potrajati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *