„Humani“ cyber kriminalci ransomwareom neće napadi zdravstvene ustanove

Can't load image

Internetski kriminalci pokazali su svoju humanu stranu i potvrdili da neće pokušavati iznuđivati novac od zdravstvenih ustanova i organizacija dok traje pandemija koronavirusa

Prilično bizarnu informaciju prenio je portal Bleeping Computer, koji se inače često bavi pitanjima računalne sigurnosti. U jeku pandemije koronavirusa koja je zaustavila gotovo cijeli svijet, oni su se sjetili kontaktirati kriminalce koji stoje iza najaktivnijih ransomware kampanja na Internetu.

Upitali su autore nekoliko takvih zloćudnih ucjenjivačkih akcija (Maze, DoppelPaymer, Ryuk, Sodinokibi/REvil, PwndLocker, Ako Ransomware) namjeravaju li ciljano napadati i inficirati zdravstvene ustanove i organizacije koje se u ovom trenutku bore protiv pandemije COVID-19.

Privremeno obustavljeni napadi

Začudo, dvije ekipe odgovorile su im da to neće činiti. DoppelPaymerovi su predstavnici rekli da i inače pokušavaju izbjeći bolnice, domove za starije i nemoćne i hitne službe. U slučaju da ih slučajno zaraze najavili su im i besplatnu deskripciju podataka, ali samo nakon što više puta provjere da je zaista riječ o organizacijama ovog tipa. Oprosta za „zlu“ farmakološku industriju, kažu, nema

Druga ekipa koja je odgovorila vodi ransomware Maze. Oni su kratko izjavili da će zaustaviti sve svoje (napominjemo, kriminalne) aktivnosti prema medicinskim organizacijama – ali samo dok se situacija s virusom u svijetu ne stabilizira. Ovi hakeri nisu pojasnili hoće li greškom inficiranima u ovoj domeni besplatno dekriptirati podatke.

Izvor: bug.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *