Istraživači 3D štampaju robote nalik na insekte za nekoliko minuta

Can't load image

Photo: PC Press

Istraživači sa Univerziteta San Diego su pronašli način da 3D štampaju fleksibilne robote nalik na insekte vrlo jeftino, brzo i bez egzotične opreme. Trik je u štampanju “fleksoskeletona” ili robusnih materijala na fleksibilnim podlogama ili podlogama od polikarbonata. Poput insekata, ti roboti imaju delove gde im je ojačana rigidnost specifičnih delova – u odnosu na “soft robote” koji često imaju mekane dijelove uz inače jako tijelo.

Brzo do jeftinih robota

Svakoj komponenti fleksoskeletona je potrebno da se odštampa oko 10 minuta i da se u potpunosti sastavi je potrebno oko dva sata. Pojedinačni dijelovi koštaju manje od dolara, najskuplji su procesorska snaga, baterija i senzori. Ovo će prvobitno pomoći istraživačima da naprave robote brzo i lako, ali krajnji je cilj da se masovno proizvode bez uplitanja čoveka.

Očekuje se da će veliki broj tih robota moći da obavi zadatke poput velikih robota, ali da će u svakom smislu koštati daleko manje, te da će trebati manje novca i za njihovo kreiranje i za održavanje.

(Izvor: PC Press/ Engadget)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *