Istraživači vide oštar porast lažnih Zoom domena jer hakeri ciljaju udaljene radnike

Can't load image

Sigurnosni istraživači kompanije Check Point Software Technology Ltd. rekli su danas da su primijetili nagli porast broja lažnih „Zoom” domena registriranih u prošloj sedmici jer sve više i više ljudi prelazi na daljinski rad tokom globalne pandemije koronavirusa.

Istraživači su od januara pronašli 1.700 novih imena domena koja sadrže riječ „Zoom“, a 25% domena registrovano je u posljednjoj sedmici. Otkriveno je da su sedamdeset imena domena sumnjive. Lažna web-mjesta koja oponašaju originalne Zoom domene vodila su paket, a hakeri su pokušavali uhvatiti lične podatke korisnika.

Brojevi pojačavaju trend hakera koji koriste prednosti miliona koji sada rade od kuće preko Zoom-a pomoću aplikacije koju koristi 60% kompanija Fortune 500. Aplikacija je bila neizmjerno popularna tokom pandemije, podižući se do vrha preuzimanja aplikacija u posljednjoj sedmici marta.

Nađeno je i da su druga lažna web mjesta nudila zlonamjerne datoteke za koje se pretvara da su softver Zoom. U jednom primjeru otkriveno je da lažni softver Zoom uključuje aplikaciju InstallCore koja instalira druge potencijalno neželjene aplikacije na računar žrtve.

„Ovo povećanje znači da su hakeri primjetili promjenu paradigme„ rad od kuće “koju je COVID-19 prisilio i to vide kao priliku za obmanjivanje, namamljivanje i iskorištavanje ljudi“, rekao je Omer Dembinsky, menadžer za istraživanje cyber-a u tvrtki Check Točka.

Check Point preporučuje da korisnici slijede brojne sigurnosne savjete kako bi se zaštitili od pokušaja zumiranja phishinga. Prvo je biti oprezan s e-mailovima i datotekama primljenim od nepoznatih pošiljatelja, zajedno s ne otvaranjem nepoznatih privitaka ili klikom na veze za koje se tvrdi da dolaze iz Zooma. Na strani e-pošte također preporučuju korisnicima da paze na domene slične, pravopisne pogreške u e-porukama i web mjestima, kao i na nepoznate pošiljatelje e-pošte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *