Kako odabrati besplatnu aplikaciju za video-konferencije

video-konferencije

Photo by Stefano Guidi/Getty Images

Većina ljudi se trenutno oslanja na video-konferencije kako bi bila u kontaktu s kolegama s posla, porodicom i prijateljima – a ukoliko se suoče s financijskim poteškoćama, najbolje je besplatno. Iako se čini da je Zoom trenutno najpopularnija aplikacija za video-konferencije, postoji nekoliko aplikacija koje će ljudima omogućiti besplatan video razgovor putem interneta.

Ovdje smo naveli nekoliko najpoznatijih aplikacija za video-konferencije, zajedno s nekoliko popularnih aplikacija za tekstualni chat koji uključuju opciju video-konferencija. Vrijedi napomenuti da iako većina njih već ima besplatne verzije, neke nude pristup dodatnim funkcijama svima onima koji trenutno rade kod kuće ili koji žele razgovarati sa prijateljima i rođacima na internetu.

Postoji niz aplikacija koje nismo uključili, poput Facebooka, WhatsAppa i FaceTimea, koji vam omogućavaju obavljanje video chatova; Međutim, ili zahtijevaju da svi učesnici budu članovi (Facebook, WhatsApp) ili da koristite određenu vrstu uređaja (FaceTime). Sljedeći popis uključuje uopštene aplikacije koje bi vam trebale omogućiti učešće u razgovoru bez preuzimanja aplikacije (osim ako vi ne pokrećete video-konferenciju).

Dobra ideja je da isprobate više opcija kako biste vidjeli koja aplikacija najviše odgovara vama i vašim prijateljima.

Zoom

Can't load image
Foto: The Verge

Zoom je postao jedna od najpoznatijih aplikacija za video-konferencije, ponajviše zbog svog lako dostupnog okruženja. Kompanija Zoom je stavila akcenat ipak za korporativnu upotrebu, ali je takođe omogućila besplatnu osnovnu verziju za pojedince. Ova verzija omogućuje susret do 100 korisnika, ali postoji ograničenje od 40 minuta za sastanke više od dvije osobe, što je za mnoge od nas prilično ograničavajuće.

Značajne karakteristike

 • Video-konferencija do 100 učesnika
 • Neograničeni sastanci „jedan na jedan“
 • Četrdesetminutni limit na gupnim sastancima

Skype Meet Now

Can't load image
Foto: The Verge

Skype je platforma za razgovor jedan na jedan od beta verzije 2003. godine. Njegova opcija Meet Now (kojoj se pristupa izborom gumba „Meet Now“ na lijevoj strani aplikacije) omogućava video-konferencije, prema web stranici, maksimalni broj korisnika može varirati, ovisno o vašoj platformi i uređaju. Zapravo postoji zasebna stranica koja vam omogućuje da napravite besplatan video sastanak bez da se zapravo prijavite za uslugu, ali kad smo to isprobali, i ja i drugi zaposlenici stalno smo dobijali poruku o grešci. Ako koristite Skype za video-konferencije, najbolje je preuzeti aplikaciju.

Značajne karakteristike

 • Snimite poziv i sačuvajte ga do 30 dana
 • Može zamagliti pozadinu (ako imate aplikaciju)
 • Dijelite prezentacije

Cisco Webex

Can't load image
Foto: The Verge

Webex je aplikacija za video-konferencije koja postoji još od 90-ih; Cisco ga je kupio 2007. Iako je uglavnom poznat kao poslovna aplikacija i nastavlja se koncentrisati na kompanije, ona ima prilično zanimljivu besplatnu verziju koju vrijedi provjeriti. Za trenutnu nuždu, proširio je karakteristike besplatne verzije sa 50 na 100 učesnika, riješio se 40-minutnog ograničenja na sastancima i dodao mogućnost prijavljivanja.

Značajke karakteristike

 • Do 100 učesnika
 • Neograničeno vrijeme za svaki sastanak

StarLeaf

Can't load image
Foto: The Verge

Ako niste kompanija, možda niste čuli za StarLeaf, to je platforma za velike kompanije – ona vrsta na kojoj ne navode cijenu na svojoj web stranici već morate nazvati prodavača. Ali, sada nudi svoj osnovni proizvod za video i razmjenu poruka besplatno za one koji pokušavaju biti u kontaktu za vrijeme pandemije.

Značajne karakteristike

 • Do 20 učesnika
 • 46 minuta za svaki sastanak

Jitsi Meet

Can't load image
Foto: The Verge

Još jedna aplikacija za video-konferencije „za koju verovatno niste čuli“, Jitsi Meet je platforma otvorenog koda koja vam omogućava lako komuniciranje putem interneta jednostavnom navigacijom do stranice i klikom na „Go“. Bićete zadovoljni brzom web verzijom koja nudi mnoge funkcije, kao što su chat, snimanje razgovora (na Dropbox ) i sposobnost „izbacivanja“ nepristojnih učesnika.

 • Do 75 učesnika (do 35 za najbolje iskustvo)
 • Javni ili privatni chat
 • Može zamagliti pozadinu (trenutno u beta verziji)
 • Integriše se sa Slackom, Google kalendarom i Officeom 365

(Izvor: The Verge)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *