Kina predlaže radikalne promene interneta

Can't load image

Financial Times shvata da je grupa predložila novi internet protokol u ITU-u, Nova IP, koji teoretski nudi efikasnije adresiranje i upravljanje mrežom od postojećeg TCP/IP standarda, ali izgleda da ima i propuste koji omogućavaju autoritarnim režimima da cenzurišu i nadgledaju njihove stanovnike. Najvažnija stavka je što postoji „komanda za gašenje“ koja bi omogućila centralnom delu mreže da odseče podatke koji idu na ili sa adrese. Kao što možda pretpostavljate, to bi moglo da bude od koristi kada bi Kina htela da utiša aktivistu a da ne pribegava dodatnim alatima.

Takođe postoje zabrinutosti da bi Novi IP zahtevao autentifikaciju i autorizaciju ne samo novih internet adresa, već i ljudi koji su uključeni i paketa podataka koji se šalju. Kina je dugo pozivala na povezivanje stvarnih imena sa korisnicima interneta, a to potencijalno povezuje ljude sa samom internet vezom.

Testiranje novog standarda početkom 2021. godine

Novi IP trebalo bi da bude spreman za testiranje početkom 2021. godine. Portparol Huawei-ja rekao je da je Novi IP dizajniran isključivo za tehničke zahteve promene digitalnog okruženja i da ne vrši kontrolu. U svojim prezentacijama, Huawei je okarakterisao ovo unapređenje kao ključno za „holo-sense teleportaciju“ i automatsko upravljanje automobilima. Predstavnik je dodao da je tehnologija „otvorena za naučnike i inženjere širom sveta“.

Međutim, izgleda da se izjave nepodudaraju sa prirodom dizajna i onima koji ga podržavaju. Otvorenost projekta ne menja činjenicu da bi Novi IP omogućio vladama veću kontrolu nad njihovim delovima interneta. Kad kineska vlada ima svoju ulogu u kreiranju standarda i podršku sličnih autoritarnih nacija poput Rusije, to će sigurno izazvati zabrinutost.

Nema garancije da će ITU prihvatiti Novi IP kao standard, a kamoli da će dovoljno zemalja usvojiti tehnologiju da bi bila održiva. Uprkos tome, njegovo postojanje verovatno neće uveriti zagovornike građanskih sloboda koji „glupu“ prirodu TCP/IP-a vide kao prednost koja pomaže očuvanju slobode izražavanja i osnovnom nivou anonimnosti

(Izvor: Engadget / PC Press )

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *