Lažni koronavirus dokumenti se koriste za upad na računare

Can't load image

Ovih dana mnogi od nas nesumnjivo stalno proveravaju vesti vezane za koronavirus. Takođe vidimo mnogo popup informacija na društvenim mrežama, mejlovima, prosleđene WhatsApp poruke i tako dalje. Međutim, čini se da sajber kriminalci sada koriste našu potrebu za informacijama da otmu naše računare.

Pazite se lažnih dokumenata

Prema tome, otkrili su da na internetu postoje lažni dokumenti vezani za koronavirus. Na primer, neki od ovih lažnih dokumenata prerušeni su u izveštaj o situaciji i šalju se putem e-maila. Kada se dokument otvori, malver se pokreće, a ransomware se instalira na računar korisnika.

Potom ransomware traži da korisnici plate napadaču određenu sumu da bi otključali njihove datoteke i računar. Neki od ovih dokumenata mogu čak biti alarmantni, jer u osnovi govore korisniku da su mogli stupiti u kontakt sa nekim ko je bio zaražen, pa će sada morati da odštampaju priloženi dokument, primoravajući ih da otvore dokument u procesu.

Ovo je posebno ozbiljno jer, pošto mnogi ljudi sada rade kod kuće, na raspolaganju je mnogo osetljivih informacija koje ne moraju biti i dobro zaštićene. Nedavni izveštaj je čak otkrio da Apple omogućava odabranim zaposlenima da rade na nenajavljenim proizvodima od kuće, a pretpostavljamo da kompanija definitivno ne želi da njihovi proizvodi procure na takav način.

(Izvor: Ubergizmo / PC Press)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *