NASA obustavlja razvoj svoje buduće rakete iz svemira tokom pandemije koronavirusa

Can't load image

Kao odgovor na pogoršanje pandemije koronavirusa, NASA zaustavlja proizvodnju i testiranje svoje buduće rakete i kapsule iz dubokog svemira. Dva vozila su kritični dijelovi NASA-inog ambicioznog plana za povratak ljudi na Mjesec do 2024. godine, ali s razvojem privremeno obustavljenim, ispunjavanje tog roka postat će malo vjerovatno.

Isključivanje dolazi usred odluke NASA-e da pojača ograničenja u dva centra agencije. Objekat sabora Michoud u Louisiani i svemirski centar Stennis u Mississippiju prelaze na fazu 4 u okviru NASA-inog „okvira odgovora“ za bavljenje pandemijom, što je najstroža faza. To znači da je rad na mreži apsolutno obavezan i da su sva putovanja obustavljena. Promjena je izvršena nakon što je zaposlenik u Stennisu pozitivan na COVID-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom, piše na blogu NASA-in administrator Jim Bridenstine. Još niko u Michoudu nije pozitivan na virus, ali sve je veći broj slučajeva u blizini centra.

Oba centra igraju ključnu ulogu u razvoju NASA-ine sljedeće velike rakete, Space Launch System ili SLS. Jezgre rakete u Michoudu su prvenstveno izgrađeni od strane NASA-inog osoblja i zaposlenika Boeinga, glavnog izvođača vozila. U međuvremenu, prvo dovršeno jezgro SLS-a trenutno je na Stennisu, gde bi trebalo da bude podvrgnuto značajnom testu zemlje kasnije ove godine. Nazvana Green Run testom, vježba će zapaliti sve motore na raketi dok se drži, simulirajući lansiranje, a da zapravo ne ide u svemir. Ovaj test trebao bi „utabati“ put za svečano otvaranje SLS-a, koji je trenutno predviđen za 2021. godinu.

Sada, s oba centra koja ograničavaju pristup, proizvodnja novih SLS jezgara i rad potreban za pripremu za Green Run test zaustavljaju se. „NASA i timovi izvođača radova dovršit će uredno gašenje kojim se sav hardver stavlja u sigurno stanje dok se rad ne bude mogao nastaviti“, napisala je Bridenstine u svom ažuriranju. „Jednom kada to bude završeno, osoblje dozvoljeno na licu mesta biće ograničeno na ono koje je potrebno za zaštitu života i kritične infrastrukture.“ NASA ponovno procjenjuje koje će se osoblje smatrati „kritičnim za misiju“ i dopustiti im ga na licu mjesta u svakoj ustanovi.

Can't load image

Zatvaranje je još jedan udarac za SLS program, koji je pretrpio kašnjenja i prekoračenja troškova mnogo prije nego što je počela pandemija. Prvobitno će biti planiran za lansiranje 2017. godine, prvi let rakete dogodit će se najranije krajem sljedeće godine, a prvi let s posadom na brodu trenutno je zakazan za 2022. ili 2023. Proračun programa se povećao tokom posljednje decemoke, ali, s ukupnim troškovima razvoja očekuje se da bi vremenske rakete dosegle 18,3 milijarde dolara, navodi se u nedavnom izvještaju NASA-inog generalnog inspektora.

Uprkos svim problemima, SLS je ključni dio NASA-inog programa Artemis za iskrcavanje prve žene na Mjesecu. Treća misija vozila je prevoziti astronaute na povijesnoj misiji do mjesečeve površine. S obzirom na rok 2024. godine koji je postavila Trumpova administracija, tamo je već bila vrlo mala soba za maženje s trenutnim rasporedom SLS-a koja je udovoljavala tom vremenskom okviru. Ovakav prekid stavlja ovaj cilj u opasnost – nešto što NASA priznaje.

„Shvatamo da će biti uticaja na NASA-ine misije, ali kako naši timovi rade na analizi celokupne slike i smanjenju rizika shvatamo da je naš glavni prioritet zdravlje i sigurnost radne snage NASA-e“, napisala je Bridenstine.

Drugi kritični dio hardvera potreban za program Artemis je kapsula Orionske posade, koju će astronauti voziti iznutra prilikom lansiranja na vrh SLS. Kapsula Orion koja će poletjeti na debitantskom letu SLS-a upravo je prošla testiranje u Ohiju i uskoro će otputovati na Cape Canaveral, Florida, prije lansiranja sljedeće godine. Čini se da će se, nakon što Orion prebaci na Floridu, rad na tom vozilu privremeno ugasiti. U međuvremenu, rad na budućim kapsulama Orionske posade zaustavit će se u Michoudu.

Ovim najnovijim potezom tri NASA-ina centra nalaze se na stepenu 4, zajedno sa Amesovim istraživačkim centrom u Silikonskoj dolini. Ostalo je u fazi 3, koja omogućuje osobama od ključne važnosti misije pristup NASA centrima i putovanje. Kako se situacija s novim koronavirusom pogoršava, vjerovatno neće proći dugo dok se svi centri ne pređu na fazu 4. Nejasno je kako će to utjecati na ostale NASA-ine aktivnosti, poput lansiranja iz svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi. NASA-in svemirski centar Johnson u Houstonu tvrdi da njegovi kontrolori leta mogu nastaviti upravljati Međunarodnom svemirskom stanicom čak i na stepeni 4.

„I dalje ću reći, tako da niko od nas ne zaboravlja – ne postoji tim koji je bolje pripremljen za teške stvari“, napisala je Bridenstine u svom postu. „Pobrinite se za sebe, svoju porodicu i svoj NASA tim.“

(Izvor: theverge.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *