Nomad prelazi iz izrade dodatka za telefon u izradu maski za pomoć medicinskim radnicima

Can't load image

Nomad, uobičajeno poznat po izradi dodataka za pametne telefone, ponovio je prioritet u operacijama izrade medicinskih potrepština poput maski za lice usred neprekidnog širenja novog koronavirusa, objavila je kompanija.

Trenutno Nomad prodaje troslojne maske za lice za jednokratnu upotrebu. Nomad kaže kako će prioritet biti maske za medicinske stručnjake, zatim za osobe koje pružaju prvu pomoć, a potom za temeljne poslove. Kompanija procjenjuje da će ih otpremiti iz skladišta kompanije Hong Kong u roku od dva do tri dana.

Nomadove maske nisu dobro postavljene N95 respiratorima, no kompanija kaže kako su filteri njegovih maski „testirani na> 98% učinkovitosti bakterijske filtracije, udovoljavajući standardima FDA ispitivanja.“ Nomad savjetuje korištenje maski u „situacijama nižeg kontakta“, sve dok ne dobiju odobrenje FDA, što očekuje da će dobiti u narednim sedmicama. Nomad kaže da su njegove maske trenutno odobrene u Evropi, Tajvanu i Kini.

„Trenutno vjerujemo da je najbolje što možemo učiniti jest pomoći u distribuciji prijeko potrebnih potrepština širom svijeta kako bismo pomogli onima na prvoj liniji ravnanja „krive linije“: medicinskim sestrama, doktorima i prvim pacijentima“, rekli su Nomad osnivači Noah Dentzel i Brian Hahn u pismu.

Mnoge druge kompanije rade na doniranju ili dodatnom zalihu lijekova kako bi se pomoglo u borbi protiv nestašice. Razer je prošle sedmice najavio da koristi neke svoje proizvodne linije za izradu maski. Sharp je 1. marta rekao da će raditi maske u jednoj od svojih tvornica u Japanu. Ford je objavio da sarađuje s 3M i General Electricom na izradi ventilatora i maski. Apple se obvezao donirati milione maski. Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da će kompanija donirati hitnu rezervu od 720.000 maski i da „radi na prikupljanju miliona više donacija.“ Direktor Peyton Reed zahvalio je izvršnom direktoru Tesle Elonu Musku na doniranju „kamionskog tečaja OSO (maske, haljine i sl.)“ UCLA Health.

(Izvor: theverge.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *