Novi test za COVID-19 vraća rezultate u roku 5 minuta

Can't load image

Foto: ABBOTT LABORATORIES

Novi test za COVID-19 kompanije Abbott može vratiti pozitivne rezultate za pet minuta – i može se izvoditi u ljekarskoj ordinaciji. Test je sinoć odobren za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Uprave za hranu i lijekove.

Za test se koristi mala, prenosiva ID NOW platforma Abbotta i ne mora ga slati u centralni laboratorij na analizu. Umjesto toga, to se može učiniti direktno u hitnoj službi ili na klinici za hitnu njegu, što bi moglo smanjiti vrijeme čekanja s kojim se neki pacijenti suočavaju radi rezultata ispitivanja. Liječnici bi mogli uzeti bris iz pacijentovog nosa ili grla i umetnuti ga direktno u mašinu, a rezultati imaju u roku od 5 minuta (može potrajati i do 13 minuta ako je uzorak negativan na virus).

„Brzim testiranjem na ID-u SAD, pružaoci zdravstvene zaštite mogu obavljati molekularno testiranje izvan tradicionalnih četiri zida bolnice u žarištima izbijanja“, rekao je Robert B. Ford, predsednik i glavni operativni direktor Abbott-a, u saopštenju za javnost .

Ovo je drugi test hitne pomoći za COVID-19 koji je odobrio FDA. Prvi, od biotehničke kompanije Cephid , traje 45 minuta. Taj test je prvenstveno namijenjen hitnim službama i bolnicama, a ne liječničkim ordinacijama ili ambulantama hitne pomoći.

Testovi koji ljekarima daju odgovore brzo su od velike važnosti tijekom izbijanja bolesti, jer im mogu pomoći da znaju koliko zaštitne opreme trebaju nositi u interakciji s pacijentom, u koju bolnicu da ga pošalje i kakvu njegu treba pružiti. Testovi učinjeni u ordinaciji liječnika također mogu pomoći u dijagnosticiranju pacijenata s blagim ili asimptomatskim slučajevima COVID-19 i pomoći im u sprječavanju nesvjesnog širenja virusa.

Abbott test funkcioniše drugačije od drugih vrsta testova koji su u SAD-u bili standardni u toku pandemije. Uobičajeno, uzorak pacijenta šalje se u laboratorij da bi se mogao obraditi metodom zvanom PCR, koja pretražuje sitne komadiće genetskog materijala koronavirusa. Da bi PCR djelovao, uzorak se mora više puta prebaciti na jaku toplinu, a zatim ponovo smanjiti. Abbottov test takođe traži virusni genetski materijal, ali to djeluje na jednoj jedinoj temperaturi. Zato uređaj na kojem se test radi može biti tako mali, jer ne treba toliko energije.

Abbott kaže da planira početi isporučivati ​​50.000 testova ID COVID-19 dnevno, počevši od iduće sedmice.

SAD su se borile da pojačaju testiranje na koronavirus, što je jedan od razloga što javni zdravstveni sistem nije mogao da obuzda virus prije nego što se broj slučajeva počeo povećavati. Komercijalne i državne laboratorije danas rade više od 100.000 testova dnevno, ali SAD i dalje rade manje testova na osnovu broja stanovnika nego mnoge druge zemlje. Predsjednik Donald Trump obećao je da će na parkiralištima širom zemlje biti lako pristupiti testnim mjestima, ali za sada nema dovoljno testova za postavljanje takve vrste sistema.

U SAD-u postoji više slučajeva COVID-19 nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *