OnePlus 8 Pro imaće super brzo bežično punjenje od 30 W

Can't load image

Photo: The Verge

U intervjuu prošle sedmice, izvršni direktor OnePlusa Pete Lau rekao je da će njegov sledeći takozvani „ultraflagship“ telefon – za koji svi znamo da će biti OnePlus 8 Pro – zaista podržavati bežično punjenje. To će biti prvo za OnePlus telefon i zvuči kao da će biti impresivno, možete da napunite telefon za 50 procenata u samo trideset minuta.

Svojom maksimalnom brzinom, OnePlus bežični sistem za punjenje će raditi na 30 W, znatno brže od uobičajenog bežičnog punjenja koji je dostupan za Samsung telefone ili iPhone uređaje. Ostali kineski proizvođači takođe prave brze bežične punjače. Ksiaomi je objavio 30W bežično postolje za punjenje. Očekuje se da će Oppo – koji ima vezu sa OnePlus-om – objaviti telefon sa 40W bežičnim punjenjem dan pre nego što je OnePlus 8 Pro najavljen.

OnePlus sistem će, naravno, biti vlasnički deo OnePlus telefona, mada Lau kaže da će biti otvoren za licenciranje drugih kompanija. OnePlus nije bio spreman da otkrije cene punjača prošle nedelje, ali sigurno je pretpostaviti da će koštati više od proseka. „Cena materijala je sigurno veća od one koju bismo mogli očekivati za većinu tradicionalnih Ki punjača,“ kaže Lau, „ali učinili smo što smo mogli da cena punjača bude što razumnija.“

Kada govorimo o Ki-u, telefon i punjač OnePlus-a oba će biti kompatibilni, tako da ćete moći da punite svoj telefon većim tradicionalnim Ki brzinama na jastucima koje već posedujete.

Lau kaže da do sada, „pitanje [brzine punjenja] nije ono što očekujemo sa običnim punjenjem“ je razlog što ranije nije uključio bežično punjenje u telefon. Stiskanje snage do 30 sigurno rešava taj problem, ali stvara sasvim očigledan novi: toplota.

Postoje dva načina za rešavanje problema sa toplinom. Prva je najočitija: ventilator na samom bežičnom punjaču. Ovo nije prvi put da bežični punjač ima ventilator, ali ovaj će napraviti puno posla. Lau kaže da bi mogao postati glasan kao i 30 db – što je još uvek prilično tiho, ali moglo bi postati neugodno na vašem noćnom ormariću. Na telefonu će biti opcija noćnog režima, koja će ventilator raditi isključeno noću – a takođe će smanjiti i brzinu punjenja.

Ali glavni način na koji se brzina punjenja stiže do 30W je promenom oko tradicionalne Amps k Volts = Vatts jednačine. U ovom slučaju, napon je povećan na 20V (sa amperima 1,5), znatno višim od normalnog za bežično punjenje. Zatim se unutar samog telefona nalaze „izolovane pumpe za punjenje“ povezane u nizu koji smanjuju napon dolje na nešto što je sigurno za pumpu u bateriju.

Can't load image
Photo: The Verge

Lau kaže da je sistem efikasniji i u prenošenju energije od drugih bežičnih punjača, što znači da se izgubilo manje energije – pogodili ste – toplota.

Najzad, najvažniji dio cijelog sistema je da su telefon i punjač u komunikaciji o stanju napunjenosti. Ako stvari postanu previše vruće, punjač može smanjiti svoj izlaz.

OnePlus sistem naziva „Varp Charge 30 Wireless“, što je paralelno njegovom vlasničkom običnom Varp Charge sistemu. „Žičani“ sistem će ostati isti.

Ako ste upoznati sa OnePlus-om, možda znate da ima čudne veze sa drugim kineskim proizvođačem telefona, Oppo. Oba su odeljenja iste, veće kompanije, BBK Electronics. Lau je u prošlosti negirao da je OnePlus podružnica Oppoa. Bez obzira na koorporacijsku mahinaciju, nesporno je da je većina OnePlusove tehnike izvedena od Oppo-ove. Oppo je rekao da je prošle godine razvio sistem bežičnog punjenja od 30 W, a patent povezan sa njim pokazuje da deluje identično sistemu koji je opisao Lau.

Osim bežičnog punjenja, za OnePlus 8 Pro postoji mnoštvo specifikacija koje su procurile, uključujući 120Hz ekran, Snapdragon 865 procesor, 5G i obrnuto bežično punjenje.

OnePlus je potvrdio da će 14. aprila održati događaj lansiranja telefona serije 8. Taj događaj će očigledno biti samo na mreži. Na pitanje kako pandemija utiče na kompaniju, Lau je rekao da OnePlus pokušava preduzeti „sve mere koje možemo preduzeti za naše timove“, ali da on ne misli „da će ova situacija uticati na našu sposobnost pokretanja proizvoda „Ili da će to biti“ veliki uticaj na naše poslovanje, dugoročno. „

(Izvor: The Verge)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *