Osnivač Instagrama pokrenuo je stranicu s poklon karticama za karantinske restorane

Can't load image

Coronavirus karantene nanose štetu lokalnim tvrtkama, ali suosnivač Instagrama Mike Krieger želi im pomoći da se prihodi povećavaju. Krieger i njegova supruga Kaitlyn ove su sedmice pokrenuli SaveOurFaves, katalog restorana Bay Area koji prodaju poklon-certifikate kako bi nadoknadili izgubljeni prihod usred skloništa u narudžbe u cijeloj regiji. Korisnici mogu tražiti restorane ili pregledavati susjedstvo, a zatim kliknite da biste kupili poklon bonove izravno iz jela bez dodate naknade od SaveOurFaves.

„Više ne izlazimo zbog COVID-19 (San Francisco je uredba„ na mestu “), pa smo počeli kupovati poklon kartice kako bismo podržali naše omiljene kafiće i restorane tokom ovog nepredvidivog vremena“, pišu Kriegers. „SaveOurFaves je naš jednostavan način da ljudima olakšavamo pomoć lokalnim preduzećima.“

Za sada je plan da se SaveOurFaves fokusira na zaljev San Francisko koji Kriegerovi nazivaju domom. Trenutno se nalazi 700 restorana i kafeterija i dobija 50 podnesaka dnevno. Slične web lokacije za ostale lokacije brzo se pojavljuju, uključujući Help Main Street u New Yorku i Give Local and Rally For Restaurants koji nude direktorijume za više gradova.

„To je bilo štucanje srca“
Kriegers je dobio ideju za SaveOurFaves nakon razgovora sa Zackom Schwabom, partnerom Mikeove sestre i suvlasnikom SF restorana The Snug. „Koliko dugo bi mogao da drži restoran u vodi s padom prodaje?“ Kaitlyn mi kaže. Par kaže da postoji 12.000 malih preduzeća koja samo u SF zapošljavaju više od 350.000 ljudi. Problem je bio prevelik da bi ga mogli riješiti jednokratnim donacijama.

Ali tada su vidjeli objavu na Instagramu o tome kako je NYC restoran Atomix tražio od svoje zajednice da ih podrži kroz poklon kartice i krenuli su u izgradnju SaveOurFavesa s Kaitlyn koja radi dizajn dok je Mike šifrirao. Pretražili su web za popis lokalnih restorana i angažirali ljude preko Fiverra da pronađu veze na njihovim poklon karticama. Zatim žele otvoriti kod i proširiti web lokaciju kako bi obuhvatili i druge vrste poduzeća.

„Živim u zalivskom području više od 15 godina, a jedan od razloga zašto sam se zaljubio u njemu je živahna zajednica prodavnica, restorana, kafića i drugih poslova“, kaže mi Majk. „Bilo je teško za srce vidjeti trenutni efekat koji je gašenje bilo na ljude koji rade na tim mjestima. Iako ne postoji nijedna jedina stvar koja bi riješila problem, nadam se da je SaveOurFaves jedna od mnogih inicijativa za pomoć. „

Can't load image

Krieger i njegov suosnivač Kevin Systrom u novembru 2018. dali su ostavke na Instagramu i Facebooku uslijed napetosti u vezi sa nestabilnom autonomijom Insta. Par mi je rekao da planiraju započeti nešto novo zajedno tokom razgovora na SXSW prije godinu dana, ali još uvijek istražuju mogućnosti. To je Kriegeru dalo vrijeme da sa suprugom napravi SaveOurFaves.

Restorani trebaju svu pomoć koju mogu dobiti. „Ovo je kao armageddon“ kuhar i vlasnik gefage-a China Live, Geroge Chen, rekao je Luke Tsai iz Eitera, pozivajući se na tronedeljni nalog za utočište izdat u celoj Kaliforniji.

Iako restorani i dalje mogu ponuditi dostavu i odlazak, mjesta s više blagovaonica s velikim blagovaonicama ili oni koji obično nude samo večeru teško su pogođeni. China Live smanjio je svoju radnu snagu sa 200 na 20. Kuhinja sa smeđim šećerom u Oaklandu brojala je oko 50 zaposlenih, osim troje zaposlenih. Prubechu misije SF prešao je sa 20 zaposlenih na samo 5 menadžera koji su takođe smanjili plaće, prenosi Eater.Brown Sugar Kitch i Prubechu sada su dva od mnogih restorana navedenih na SaveOurFaves. Ako korisnici otkriju da im nedostaje jedno od omiljenih progona, mogu ih poslati putem obrasca kako bi ih dodali ili ako imaju mogućnost SaveOurFaves da preporuči prodaju poklon bonova. Web lokacija čak preporučuje kako restorani mogu kontaktirati svog davatelja prodajnih mjesta poput Square ili Toast za početak prodaje poklon bonova ili napraviti vlastite poklon kartice na GiftUp ili GiftFly.

Više načina za pomoć
SaveOurFaves samo je jedan od mnogih napora koje vode lokalne tehnologije kako bi se riješile zdravstvene krize i financijskih propusta društvenog distanciranja. Kripto startup MobileCoin-ov Joshua Goldbard pomogao je u stvaranju fonda Safe Net, koji je prikupio 145.000 dolara za pružanje grantova za životne troškove umjetnicima Bay Area-a koji su izgubili prihod zbog otkazivanja događaja. Investitor Ryan Sarver iz Redpoint Ventures i prijatelji vodi program #SFHospitalMeals u kojem ljudi mogu donirati 1000 dolara za kupovinu obroka iz lokalnih restorana za bolničko osoblje hitnih službi i odjela intenzivne njege. Možete kliknuti preko tih veza da biste donirali.

Kriegers se nadaju da će i vlada učiniti više. To uključuje „velike, neposredne i trajne transfere gotovine Amerikancima“ kao i zajmove bez kamata za mala preduzeća kojima je potrebno predstavljanje u razgovorima o stimulativnim naporima. „Zalažemo se i za smanjenje gustine zatvora i zatvora, jer su te populacije izuzetno ranjive na pandemiju poput ove“, kaže mi Kaitlyn.

U privatnom sektoru podržavaju ideju Petera Eckersleyja iz Fonda Electronic Frontier Foundation za Apple, Google i druge prodavce mobilnih operativnih sistema da stvore mogućnost za pristup traženju kontakata, koja čuva privatnost. To bi moglo obavijestiti ljude da su u blizini nekoga tko je testirao pozitivnost na virus. A kad se kriza smanji, bračni par primjećuje da će nam trebati načini kako da ponovo povežemo ljude sa stabilnim poslovima.

„Bilo je puno razgovora o“ poravnavanju krivulje „izbijanja koronavirusa – usporavanju širenja kako bi se smanjio teret na naš zdravstveni sistem“, zaključuje Mike. „Nadamo se da će SaveOurFaves pomoći„ izravnati krivulju “izgubljenog prihoda za restorane – dajući im resurse da sastave kraj s krajem i sačuvaju sredstva za život zarada tokom ovog teškog vremena.“

Izvor: techcrunch.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *