Otkriven PS5 kontroler – DualSense se dramatično razlikuje

Can't load image

Photo: Sony

Napokon, Soni je otkrio PS5 kontroler. I ne samo to, već imamo i ime: DualSense. Periferna oprema pomalo liči na ono što biste dobili ako biste Xbox One kontrolere pomiješali sa DualShock 4, ali fizički dizajn je najmanje zanimljiva stvar u vezi s proizvodom.

DualSense će ugraditi razne nove funkcije, uključujući haptičke povratne informacije, poboljšane tastere za aktiviranje, ugrađeni mikrofon i misteriozno dugme „Create“.

Can't load image
Photo: Sony

Soni je otkrio detalje DualSense-a u postu na blogu, gde je Hideaki Nishino, stariji potpredsednik planiranja i upravljanja platformama, raspravljao o tome šta ga izdvaja od Sonijevih prethodnih perifernih uređaja.

Pre svega, tu je fizički dizajn, koji mnogo više liči na Xbox ili Switch Pro kontroler, nego na PS4-ovu DualShock 4 perifernu jedinicu. DualSense ima velike vertikalne hvataljke i puno prostora između D-pad-a i dugmadi za lice. Kao i DualShock 4, i DualSense ima veliki touchpad na sredini lica, kao i dvostruke analogne štapove paralelno, umesto skidanog dizajna koji prihvata većina modernih kontrolera.

Što se tiče rasporeda tastera, on je prilično isti kao DualShock 4, mada više ne postoji dugme za deljenje sa leve strane dodirne table. Umesto toga, Soni kaže da se dugme sada naziva Create i da će u budućnosti deliti više detalja o njemu. Budući da će PS5 imati najmanje onoliko opcija za deljenje fotografija i videozapisa kao i PS4, pretpostavljam da će dugme Create stvoriti sličnu ulogu kao dugme Share.

Can't load image
Photo: Sony

Interesantniji su, međutim, Sonijevi planovi za haptičku povratnu informaciju. Na DualShocku 4 možete osećati tutnjave kada izvodite različite akcije u igri – karakteristika koja postoji na neki način, oblik još od kasnih 90-ih. DualSense će umesto toga sadržavati haptičke povratne informacije, slično kao na ekranu telefona.

Dugmad L2 i R2 takođe će dobiti prepravku u obliku „adaptivnih okidača“. Biće moguće podešavanje tenzije na osnovu onoga što radite u igri, poput nabijanja strijele u luk. Koliko će ovo biti fizički dizajn, a koliko će biti brzih povratnih informacija, ostaje da se vidi.

Nishino je takođe proveo neko vreme objašnjavajući zašto će DualSense imati crno-belu šemu boja, a ne jednobojne pri pokretanju DualShocks-a, ali to je čisto estetska stvar. Ako je PS5 sličan četvorici svojih prethodnika, pre, kasnije ćemo videti sve vrste varijacija boja na kontrolerima.

Kontroler će takođe imati ugrađeni mikrofon, mada izgleda da više služi za pretragu glasa nego za duge razgovore. Nishino i dalje preporučuje dobru ili slušalicu za takmičarske igrice za više igrača.

(Izvor: Tom’s guide)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *