Pametni telefon sa Linux operativnim sistemom

Can't load image

PinePhone je smartphone koji ima drugačiji operativni sistem to jeste bazira se više na sigurnost korisnika i ne ograničava korisnika ni u jednom pogledu.

PinePhone je telefon koji još nije izašao na tržište, zapravo se priprema za izlazak i korisnicima bi trebao predstaviti alternativu operativnih sistema.

Šta je Pine64?

Pine64 je kompanija koja je počela sa osmišljavanjem manjih uredjaja koji su podsjećali na Raspberry Pi.

Nakon odredjenog vremena kompanija Pine64 počela je proizvoditi laptope, a od nedavno kompanija ima ambicije i prema pametnim telefonima.

Šta je PinePhone?

PinePhone je „open-source“ (telefon „otvorenog tipa“) pametni telefon i predstavlja možda i najambiciozniji projekat kompanije Pine64.

PinePhone neće pokretati Android ili iOS operativni sistemi, on će funkcionisati na Linuxovoj platformi.

Zanimljiva stvar je što će PinePhone podržavati sve veće Linux-orijentisane projekte. Takodje korisnici će moći sami da odaberu operativni sistem koji njima najbolje odgovara, a neki od podržanih operativnih sistema su Ubuntu Touch, Sailfish OS i Plasma Mobile.

To znači da će korisnici imati različito iskustvo korišćenja ukoliko se odaberu za različite operativne sisteme.

Specifikacije PinePhone-a?

PinePhone će vrlo vjerovatno imati Allwinner A64 četverojezgreni procesor, sada već dosta staru Mali 400 MP2 grafičku karticu, 2 GB radne memorije i bateriju od 3.000 mAh.

Ekran uređaja biće rezolucije 1.440 x 720p i biće raspodijeljen na 5.9 inča. Vrsta ploče ekrana biće IPS LCD. Uređaj će imati kamere, ali će one isto tako biti vrlo skromne: zadnja kamera bit će senzor od 5 MP, dok će prednja biti senzor od 2 MP.

PinePhone na tržištu?

Trenutno je PinePhone u fazi prvih modela i koncepata. Zasad su prvi modeli dostupni samo za inicijalno ispitivanje koje vrše stručnjaci unutar Pine64.

Verzija dostupna za prodaju trebala bi na tržište i službeno da bude na proljeće ove godine (pretpostavlja se maj).

Izvor: Omgubuntu.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *