Samsung Display izlazi iz LCD poslovanja

Can't load image

Samsung Display prestaće proizvoditi LCD panele do kraja godine. Proizvođač zaslona trenutno radi dvije proizvodne linije LCD-a u Južnoj Koreji i dvije u Kini, navodi Reuters. Samsung kaže da će odluka ubrzati kretanje kompanije prema kvantnim ekranima, dok ZDNet izvještava da će njeni budući televizori s kvantnim tačkama koristiti OLED, a ne LCD ploče.

Odluka dolazi zbog pada cena za LCD panele širom sveta. Prošle godine Nikkei je izvijestio da kineski konkurenti povećavaju proizvodnju LCD ekrana čak i ako potražnja za televizorima u globalu slabi. Samsung displej nije jedini proizvođač koji je zatvorio proizvodne linije LCD-a. LG Display najavio je da će prekinuti proizvodnju LCD-a u Južnoj Koreji do kraja 2020. godine.

Prošlog oktobra Samsung Display je najavio petogodišnje ulaganje od 13,1 biliona (oko 10,7 milijardi dolara) u tehnologiju kvantnih tačaka za svoje nadolazeće televizore, jer se proizvodnja odmiče od LCD-a. Međutim, Samsungova postojeća kvantna tačka ili QLED televizori i dalje koriste LCD ploče iza svog sloja kvantne tačke. Samsung također radi na razvoju samo-emitivnih kvantnih tačkica, koje bi uklonile potrebu za posebnim slojem.

Samsung-ovo ulaganje u OLED televizore također je izvijestio The Elec. Kompanija nije strana stranom OLED tehnologijom za prijenosnike, ali je prije pola decenije izašla iz velikog tržišta OLED panela, omogućujući rivalskom LG Displayu da otada dominira.

Iako Samsung Display kaže da će moći nastaviti isporučivati ​​svoje postojeće narudžbe na LCD-u do kraja godine, postoje pitanja šta će Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač televizora u svijetu, koristiti u svojim LCD televizorima koji idu naprijed. Samsung je rekao da ne očekuje da će isključenje uticati na njegovu QLED TV liniju zasnovanu na LCD-u. Dakle, za skoro se ništa ne mijenja.

Jedna od alternativa je da Samsung kupuje svoje LCD panele od dobavljača poput CSOT i AUO u vlasništvu TCL-a, koji već isporučuju ploče za Samsung televizore. Prošle godine Elec je izvijestio da bi Samsung mogao zatvoriti sve svoje proizvodne linije LCD-a u Južnoj Koreji i nadoknaditi panele kupljene od kineskih proizvođača poput CSOT-a, u koji je Samsung Display uložio.

Samsung je na nedavnim sajmovima pokazao i svoju tehnologiju MicroLED displeja, koja koristi samo-emitivne LED diode za proizvodnju svojih piksela. Međutim, u 2019. Samsung je predvidio da je tehnologija udaljena dvije ili tri godine od upotrebe u potrošačkom proizvodu.

(Izvor: theverge.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *