WhatsApp – uskoro moguć isti broj na više telefona?

Can't load image

Foto: IT-mixer

WhatsApp je uspio doći do svjetske publike i probiti se kroz dvije milijarde mjesečnih korisnika uprkos teškom hendikepu. Naime, aplikacija WhatsApp ne podržava više uređaja za isti nalog. Jedan telefonski broj jednak je jednom telefonu ili jednom tabletu, to je uvijek bila jednačina. Iako postoje rešenja za omogućavanje dva različita broja na istom telefonu (za dual-SIM uređaje ili Business korisnike), nije bilo trika da se isti broj učini dostupnim na dva telefona ili tableta istovremeno. Sjajna vijest je da WhatsApp već radi na tome.

WABetaInfo prvi put je otkrio znakove podrške za više uređaja na WhatsApp-u u novembru 2019. na iOS-u i Androidu. Tada je „Obavijest o registraciji“ nagoviještala da traži novi sigurnosni kod sa sekundarnog telefona, a skriveni tekst upozorenja u chatovima sugerisao je mogućnost više uređaja po korisniku.

U najnovijoj WhatsApp beta v 2.20.110 (APK Mirror), WABetaInfo je otkrio više tragova koji se odnose na višestruku podršku uređaja za jedan nalog. Tim je uspio pokrenuti različite poruke o događajima kada se sigurnosni kôd osobe E2E promijeni, a obe prikazuju podršku više uređaja. Međutim, još uvijek nije jasno kako će to raditi. Da li bi prvi uređaj ostao glavni i trebalo bi biti na mreži da bi ostali mogli raditi, kao što to čini WhatsApp Web? Ili bi uređaji bili nezavisni i mogli biste ih koristiti bez obzira na to da li je glavni telefon uključen ili povezan? Nadamo se da je ovo posljednje.

Još u razvoju

Iako je ova opcija još uvijek u razvoju i ne može se ručno omogućiti, sigurno je uzbudljiva. Bilo bi lijepo da bi konačno mogli aplikaciju instalirati na dva telefona ili telefon i tablet istovremeno. Aplikacije za razmjenu poruka uvijek su se oslanjale na račune, a ne na telefonske brojeve i stoga nisu imale problema sa podrškom za više uređaja. Tek kad je WhatsApp pokrenuo, većina nas je otkrila lakši način za pridruživanje platformi za razmjenu poruka, ali shvatila je da je riječ o cijeni praktičnosti. I drugi glasnici poput Telegrama već su smislili način da to zaobiđu, a krajnje je vrijeme da i WhatsApp to uradi.

(Izvor: it-mixer/Androidpolice)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *