Youtube planira da lansira protivnika TikTok-u

Can't load image

Foto: SiliconANGLE

YouTube, u vlasništvu Google LLC-a, planira pokrenuti protivnicki servis popularnoj video aplikaciji TikTok, navodi se u današnjem izvještaju kompanije The Information.

YouTube-ov projekat, koji se navodno naziva Shorts, bit će predstavljen unutar njegove postojeće mobilne aplikacije. Shorts sadržavat će sadrzaj kratkih videozapisa koje su postavili korisnici i takođe će iskoristiti YouTube katalog licencirane muzike.

Shorts su možda ključna prodajna točka s obzirom na to da YouTube ima jak katalog licencirane muzike. TikTok ima različite ugovore o licenciranju muzike, ali ne u mjeri u kojoj YouTube ima.

TikTok je pokrenut u Kini 2016. godine prije nego što je krenuo širom svijeta 2018. godine i postigao je sjajan uspjeh na tržištu društvenih medija na kojem dominira mala lista velikih igrača. Kada je SiliconANGLE prvi put izvijestio o aplikaciji 2018. godine, opisan je kao „primarno korišten od strane korisnika za sinhronizaciju glazbenih video zapisa sa usnama, ali se takođe razvio tako da uključuje i postupni virusni sadržaj.“ To je to i više od dvije godine kasnije, a posebno je popularno među milenijalima, iako su korisnici i dalje ograničeni na postavljanje ne više od 60 sekundi videozapisa.

Aplikacija nije prošla bez polemike, posebno imajući u vidu da je njena matična kompanija, Bytedance, iz kontinentalne Kine. U oktobru, američki senatori pozvali su istražne službenike TikToka na „potencijalno štetno prikupljanje podataka.“ Američka mornarica zabranila je upotrebu TikTok-a u prosincu, nakon čega je američka vojska u januaru uslijedila zabrinutost zbog veze aplikacije s Kinom.


Da li YouTube može uspešno da izazove TikTok, druga je stvar. Nema sumnje da je YouTube najpopularnija platforma za dijeljenje video sadržaja na internetu, ali TikTok je napredovao prije pandemije COVID-19 i od tada je postao samo jači.


Prema podacima za preuzimanje mobilnih aplikacija, aplikacija TikTok bila je druga najtraženija aplikacija na svijetu od kraja marta. Mnogi već mogu preuzeti aplikaciju YouTube, ali milioni novih korisnika stižu u TikTok

(Izvor: SiliconANGLE)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *