Zoom ažurira iOS aplikaciju kako bi uklonio kod koji je podatke s uređaja poslao Facebooku

Can't load image

Aplikacija za video konferencije Zoom je u petak ažurirala svoju iOS aplikaciju kako bi uklonila kôd koji je korisničke podatke poslao Facebooku, prenosi Motherboard. Ažuriranje prati analizu aplikacije Motherboard koja pokazuje da šalje podatke Facebooku poput vremenske zone i grada korisnika, kada je korisnik otvorio aplikaciju, te detalje o korisnikovom uređaju, čak i ako korisnik nije imao Facebook račun. Opseg razmjene podataka nije jasno preciziran u Zoomovoj politici privatnosti, navodi Motherboard.

Prema postu na blogu izvršnog direktora Zoom-a Eric S. Yuan-a, Zoom je implementirao svoju značajku „Prijava sa Facebook-om“ koristeći Facebook-ov komplet za razvoj softvera (SDK) za iOS. Dana 25. marta, kompanija kaže da je postala svjesna „da je Facebook SDK prikupljao nepotrebne podatke o uređajima za pružanje naših usluga“, navodi se u postu.

Zoom je rekao da prikupljeni podaci ne uključuju lične podatke korisnika, već podatke o korisnikovim uređajima. Korisnici bi trebali ažurirati iOS aplikaciju na najnoviju verziju da bi promjena mogla stupiti na snagu, objavila je kompanija.

„Iskreno se izvinjavamo zbog zabrinutosti koju je ovo izazvalo i ostajemo čvrsto opredijeljeni za zaštitu privatnosti naših korisnika“, rekao je Yuan u postu na blogu. „Pregledavamo naš proces i protokole za implementaciju ovih značajki u budućnosti kako bismo osigurali da se ovo više ne ponovi.“

(Izvor: theverge.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *